Puszyste, lekkie, kolorowe o przepysznym połączeniu smaków. Moim zdaniem ślicznie się prezentuje np. ozdobione w sposób widoczny na zdjęciu i bez przeszkód może pełnić rolę tortu na przyjęciach. Do ciasta użyłam czekoladowych pierniczków z nadzieniem. Szczerze mówiąc są to chyba jedyne ciastka (no może oprócz bez ) za którymi nie przepadam, jednak w tym cieście mogłabym je jeść bez końca :-)
Składniki :
Na biszkopt:
9 jaj
1 i 1/2 szklaki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Na masę jabłkową:
1 i 1/2 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe lub malinowe
Na masę:
2 śmietany "Śnieżka"
1 galaretka agrestowa
Na przełożenie:
1/2 kg pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Na wierzch:
polewa z gorzkiej czekolady lub na bazie kakao naturalnego
Sposób przygotowania:
BISZKOPT:
Ubić pianę z białek, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie olej, na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka podsmażyć. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
MASA ZE ŚNIEŻKI:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śnieżkę ubić wg przepisu, dodać tężejącą galaretkę i dalej ubijać.
PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Biszkopt - masa jabłkowa - pierniczki- masa ze "Śnieżki" - biszkopt - polewa z gorzkiej czekolady lub kakao naturalnego. Ozdobiłam orzechami włoskimi. Smacznego :-)
ale fajne i ciekawe ciasto
OdpowiedzUsuńTeż często smakowicie pieczesz;)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na rodzinne przyjęcia,a bez też nie lubię;)
Jej, ale ładny kwiatuszek an wierzchu! :)
OdpowiedzUsuńCudowny wierzch placuszka! :)
OdpowiedzUsuńoj skusiłabym się na takie ciasto, skusiła :)
OdpowiedzUsuńPysznie tu! A ciasteczko bardzo imieninowe i nie tylko, zapisuję przepis :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda. smakuje z pewnością wyśmienicie
OdpowiedzUsuńLubię chrupać pierniczki, wiec trafiłaś w mój gust ;-)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia jak ją zrobić. Wiem, że to się jakoś chyba ustawiało w szablonach. Poszukaj a znajdziesz. ;-)
to ciasto musi smakować rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń