sobota, 3 września 2011

Ciasto "Pierniczek"

Puszyste, lekkie, kolorowe o przepysznym połączeniu smaków. Moim zdaniem ślicznie się prezentuje np. ozdobione w sposób widoczny na zdjęciu i bez przeszkód może pełnić rolę tortu na przyjęciach. Do ciasta użyłam czekoladowych pierniczków z nadzieniem. Szczerze mówiąc są to chyba jedyne ciastka (no może oprócz bez ) za którymi nie przepadam, jednak w tym cieście mogłabym je jeść bez końca :-)

Składniki :

Na biszkopt:
9 jaj
1 i 1/2 szklaki cukru kryształu
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Na masę jabłkową:
1 i 1/2 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe lub malinowe

Na masę:
2 śmietany "Śnieżka"
1 galaretka agrestowa

Na przełożenie:
1/2 kg pierniczków nadziewanych w czekoladzie

Na wierzch:
polewa z gorzkiej czekolady lub na bazie kakao naturalnego

Sposób przygotowania:
BISZKOPT:
Ubić pianę z białek, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie olej, na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Po upieczeniu przekroić na 2 placki.

MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utarte jabłka podsmażyć. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

MASA ZE ŚNIEŻKI:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śnieżkę ubić wg przepisu, dodać tężejącą galaretkę i dalej ubijać.

PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Biszkopt - masa jabłkowa - pierniczki- masa ze "Śnieżki" - biszkopt - polewa z gorzkiej czekolady lub kakao naturalnego. Ozdobiłam orzechami włoskimi. Smacznego :-)



9 komentarzy:

  1. Też często smakowicie pieczesz;)
    Idealne ciasto na rodzinne przyjęcia,a bez też nie lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, ale ładny kwiatuszek an wierzchu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny wierzch placuszka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj skusiłabym się na takie ciasto, skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie tu! A ciasteczko bardzo imieninowe i nie tylko, zapisuję przepis :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ślicznie wygląda. smakuje z pewnością wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię chrupać pierniczki, wiec trafiłaś w mój gust ;-)
    Nie mam pojęcia jak ją zrobić. Wiem, że to się jakoś chyba ustawiało w szablonach. Poszukaj a znajdziesz. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. to ciasto musi smakować rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń