sobota, 12 listopada 2011

Szarlotka biało- czarna


Zmodyfikowana wersja szarlotki "tutti frutti". Ciasto można zrobić tez z innymi owocami i będzie smakować równie dobrze. Lubię to połączenie kwaskowych jabłek z kruchym ciastem i słodką pianką ... Wierzch ciasta ozdobiłam szachownicą z ciasta białego i tego z dodatkiem kakao. Przepraszam za mało reprezentatywne zdjęcie, na którym ciasto wygląda na dość niskie, ale robiłam je na szybkiego :-) Polecam dodać do piany różowego kisielu, wtedy ciasto jeszcze bardziej zyska na wyglądzie :) Smacznego :)

Składniki:
5 jajek
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kisielu
1/2 kg jabłek (lub innych owoców ewentualnie)
marmolada lub powidła
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy żółtka, posiekaną margarynę i pół szklanki cukru. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na blachę i podpiekamy, nastepnie smarujemy ją powidłami, wykładamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy. Drugą część dzielimy na dwie, do jednej dodajemy kakao i wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich pół szklanki cukru i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka i podpiekamy. Następnie na pianie robimy szachownicę z zamrożonego ciasta tak jak jest to widoczne na zdjęciu. Pieczemy ok godziny w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam dodatek kakao w wypiekach. Wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka szarlotka 'w kratkę'. ;)
    Na pewno smakuje bombowo! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy jest dodatek kisielu do szarlotki, tkaiej jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń