Składniki :
- 2 paczki wiórków kokosowych (ok. 200g)
- 250g masła
- 300 g herbatników
- szklanka cukru
- cukier waniliowy (saszetka)
- 0,5 l mleka
- 1/4 szklanki mąki
- 2 żółtka
- budyń waniliowy
- Na wierzch ciasta do posypania:
- kakao
- Można też zrobić ciemną czekoladową polewę i posypać wiórkami kokosowymi.
Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, budyń i połowę szklanki mleka, zmiksować. Mleko zagotować z pozostałym cukrem i wcześniej zmiksowaną masę. Gotować, mieszając, do czasu gdy zgęstnieje, ostudzić.
Masło zmiksować, dodawać do niego stopniowo ostudzoną masę budyniową. Dodać to tego wiórki kokosowe i wymieszać.
Herbatniki ułożyć na spodzie blaszki, nałożyć na nie warstwę masy, na masę ponownie układamy herbatniki, potem znowu masę itd. Wierzch ciasta posypujemy kakao, startą czekoladą, wiórkami lub polewamy polewą, a na nią sypiemy wiórki kokosowe.
To ciasto po prostu trzeba spróbować! Rozpływa się w ustach....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz