Składniki :
- 1) Biszkopt ciemny:
- 6 jaj
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki kakao
- 2) Biszkopt jasny:
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3) Wkładka orzechowa:
- 25 dag mielonych orzechów
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 białek
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4) Masa:
- 5 żółtek
- pół szklanki słodkiego mleka
- pół szklanki cukru
- 1,5 kostki masła
- Dodatkowo:
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (może być gotowe z puszki - ja takiego użyłam)
- mielone orzechy i wiórki czekoladowe do posypki ciasta
Etapy przygotowania :
1) Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. ok. 180 stopni ok. 30 - 40 minut.
2) Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. ok. 180 stopni ok. 30 - 40 minut.
3) Wkładka orzechowa:
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. ok. 180 stopni ok. 30 - 40 minut.
4) Masa:
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć , dodając przestudzoną masę żółtkową.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt jasny - 3/4 masy - wkładka orzechowa - mleko skondensowane - biszkopt jasny - orzechy i/lub starta czekolada.
Smacznego!!! :)
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. ok. 180 stopni ok. 30 - 40 minut.
2) Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. ok. 180 stopni ok. 30 - 40 minut.
3) Wkładka orzechowa:
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. ok. 180 stopni ok. 30 - 40 minut.
4) Masa:
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować, ciągle mieszając. Masło utrzeć , dodając przestudzoną masę żółtkową.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Biszkopt jasny - 3/4 masy - wkładka orzechowa - mleko skondensowane - biszkopt jasny - orzechy i/lub starta czekolada.
Smacznego!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz