Składniki:
- Ciasto:
- 200 g masła
- szklanka cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- dżem truskawkowy
- Piana:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- Kruszonka:
- 100g masła
- niecała szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- cynamon
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło (schłodzone). Dodać jajka, żółtka, i śmietanę. Zagnieść dokładnie ciasto.Większą część ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, kilka minut podpiec w nagrzanym piekarniku(dosłownie chwilę), resztę włożyć na chwilę do lodówki lub zamrażarki. Przygotować pianę - białka u bić na sztywno, potem dodać cukier i dalej ubijać kilka minut. Następnie zrobić kruszonkę - masło połączyć z mąką, cukrem i cynamonem i wyrabiać jak ciasto. Podpieczony spód posmarować dżemem (najlepiej z kawałkami owoców), na dżem zetrzeć ciasto, które było w lodówce, na nie wyłożyć pianę i na końcu posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do ok.180 stopni. Smacznego :-)
Uwielbiam takie połączenie smaków. Niby zwyczajne, a pyszne :)
OdpowiedzUsuńTakie zwyczajne/niezwyczajne smaki(dla mnie wręcz magiczne) są najlepszym sposobem na spędzanie szczęśliwych dni;),pozdrawiam i obserwuję!
OdpowiedzUsuńTradycyjne ciasto, tradycyjny smak - czyli coś, co często smakuje lepiej niż jakieś wymyślne specjały. :)
OdpowiedzUsuń