poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Ciasto z pianką kruszonką i dżemem

Zrobiłam to ciasto ot tak bez okazji :-) Wszystkim bardzo smakowało, nie wyszukane ,a smaczne. Lubię połączenie kruszonki, dżemu i pianki z białek :-)

Składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • dżem truskawkowy  
  • Piana:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • Kruszonka:
  • 100g masła
  • niecała szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • cynamon
Sposób przygotowania :
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło (schłodzone). Dodać jajka, żółtka, i śmietanę. Zagnieść dokładnie ciasto.Większą część ciasta wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, kilka minut podpiec w nagrzanym piekarniku(dosłownie chwilę), resztę włożyć na chwilę do lodówki  lub zamrażarki. Przygotować pianę - białka u bić na sztywno, potem dodać cukier i dalej ubijać kilka minut. Następnie zrobić kruszonkę - masło połączyć z mąką, cukrem i cynamonem i wyrabiać jak ciasto. Podpieczony spód posmarować dżemem (najlepiej z kawałkami owoców), na dżem zetrzeć ciasto, które było w lodówce, na nie wyłożyć pianę i na końcu posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do ok.180 stopni. Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenie smaków. Niby zwyczajne, a pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zwyczajne/niezwyczajne smaki(dla mnie wręcz magiczne) są najlepszym sposobem na spędzanie szczęśliwych dni;),pozdrawiam i obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tradycyjne ciasto, tradycyjny smak - czyli coś, co często smakuje lepiej niż jakieś wymyślne specjały. :)

    OdpowiedzUsuń