Zapraszam do mojego małego nieidealnego kącika w świecie ;) Miejsca, gdzie mogę się zatrzymać, odetchnąć.Inspirowanego historią serca, życia, myślami, cudownymi książkami i przede wszystkim głębią smaku :)
czwartek, 18 sierpnia 2011
Kruche ciastko kakaowo - orzechowe
Muszę przyznać, że bardzo reprezentatywne to ciasto nie jest, nawet nie można go chyba nazwać "ciastem". Ale jest po prostu pyszne. Zawsze kroję go na równej wielkości kwadraty - wtedy przypomina ciastka. Ja czasem jem go z większą chęcią niż nie jedno wykwintne ciasto :-) Nauczyła mnie go robić moja mama, często przygotowaywała go mi i mojemu bratu gdy byliśmy mali. Teraz również często pieczemy go w dni powszednie, jako bardzo smaczne ciastko do kawy, czy herbaty :-) Polecam, gdy nieoczekiwanie przyjdzie nam ochota na coś słodkiego ;-)
Składniki:
Na ciasto kruche:
500g mąki
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki :
pół szklanki kwaśnej śmietany
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów
5 łyżek kakao (może być więcej)
5 łyżek marmolady
Na lukier:
1 szklanka cukru
4 łyżki mleka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
Sposób przygotowania :
Ciasto wyrobić na stolnicy, podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Wystudzić. Jeden placek pokruszyć. Dodać do niego śmietanę, rodzynki, orzechy, marmoladę, kakao. Wyłożyć na placek nie pokruszony. Składniki na lukier zagotować i potem nim polać placek. Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda niesamowicie. Z chęcią bym spróbowała :D
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne, kakao i orzechy, boskie połączenie!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na taki kwadracik do kawki! ;)
OdpowiedzUsuń